Вибір кухні.

1.Що спочатку: зробити ремонт чи замовити кухню?  

   Найчастіше багато  покладаються лише на думку виконроба, який курирує ремонт або на свій власний досвід, але краще, все ж таки, проконсультуватися і з фахівцями, професіоналами саме з кухонних меблів. Сім разів відміряй, один раз відріж. Інакше може вийти сумна історія: і на ремонт і на кухонні меблі витрачено чимало і грошей і сил і нервів і здоров’я, а вийшла нісенітниця там, де могла б бути «лялечка». Адже Ви ж хочете, щоб кухня була затишною, усе було під рукою, все на своїх місцях, та й її вигляд, щоб очей радував.  
 Спочатку потрібно визначитися з дизайном, архітектурою, плануванням кухні. Проект кухні необхідно зробити до ремонту. Остаточний проект кухні повинен бути виконаний не дизайнером інтер’єру, який бачить загальну концепцію приміщення, (його проект можна прийняти за основу), проект повинен бути складений (при Вашій безпосередній участі) дизайнером тієї фірми, яка буде виготовляти або поставляти кухонні меблі. Інакше, можете запланувати одне, а вийде зовсім інше. Коли у Вас буде готовий проект кухні, Ви будете знати, де і що у Вас буде розташовано: холодильник, духова шафа, мікрохвильова пічка, сушка, мийка, обідній стіл і т.д. аж до електрочайника.  У результаті буде легше визначитися, куди вивести розетки для техніки і підсвічування, вимикачі, труби подачі води та каналізації, вентиляційні виходи, батареї опалення і т.д., як викласти плитковий «фартух» (як правильно це зробити, підкаже конструктор-дизайнер) .
  2. Дослідження.  
  Парадокс: у якому б кутку будинку не перебувала кухня – вона все одно є його центром. Тут ми не тільки снідаємо, обідаємо і вечеряємо. Тут ми приймаємо гостей, ведемо душевні розмови, відпочиваємо після важкого дня. Тому до вибору кухні потрібно ставитися з усією серйозністю і відповідальністю. Зробити правильний вибір кухні не так-то просто. Величезна кількість нюансів може поставити в скрутне становище навіть фахівців.  Перш ніж купити або замовити кухню, проведіть невелике дослідження, подивіться меблеві журнали, інтернет-сайти. Походіть по салонах і студіям меблів. Краще звертатися до виробників, а не до посередників, які продають меблі. Виробник, як правило, не змінює свого місцезнаходження. Більш постійний. А з виробників краще вибирати тих, хто виготовляє кухні на замовлення, в цьому випадку Ви отримаєте саме таку кухню, яка втілить у собі найбільшу кількість Ваших очікувань. А вже з цих виробників – тих, хто у Вашому регіоні. У такому випадку Вам буде зручніше, якщо з’являться питання, захочете замінити елементи меблів, замовити додаткові, отримати гарантійне або післягарантійне обслуговування. Ви обов’язково знайдете свій варіант.  Багато українських кухонь зараз не поступаються в якості німецьким або італійським, так як виробляються на тому ж устаткуванні і з тих самих матеріалів. Щоб створити найбільш повне уявлення про компанію, фірму, почитайте відгуки покупців, подивіться уважно на якість виготовлення виробів, дізнайтеся досвід роботи на ринку меблів для кухні.  Гарні меблі коштують недешево, і якщо хочете, щоб вони радували Вас довгі роки, не дивіться відразу на ціну – постарайтеся розібратися, за що платите гроші.
   3. Функції, компонування кухні.
Для складання проекту кухні, треба для себе визначитися з відповідями на багато питань, пов’язаних з кухонним приміщенням, його функціями і компонуванням:- Чи буде кухня використовуватися тільки як місце для приготування їжі або там буде і обідня зона?- Чи буде це кухня – студія або окреме приміщення?- Скільки чоловік одночасно буде перебувати на кухні, скільки місця необхідно для їх комфортного розміщення?- Скільки людина може одночасно займатися приготуванням їжі?- Чи потрібно запланувати місце для годування домашніх тварин?- Скільки посуду, сипучих продуктів, овочів, консервації і т.д. повинна вміщати кухня?- Яка техніка буде на кухні? Чи буде на кухні пральна машина? Чи буде на кухні телевізор?- Де буде холодильник, мийка, плита, духовка?- Яке розташування мийки для Вас зручніше?- Де буде «робочий стіл» – зона для оброблення і підготовки продуктів? Бажане розташування повинне відповідати послідовності приготування страв: холодильник, проміжна тумба і антресоль (можливо, для зберігання продуктів), мийка, «робочий стіл», плита.- Яка висота нижніх шафок (тумб) для Вас зручніше.- Яка висота верхніх шафок (антресолей) для Вас прийнятна? Високі ширшими, але, можливо, важко буде дістатися до верхнього відділення антресолі.  Продумайте, як будуть відкриватися фасади (дверцят). Ви повинні уявити собі все це в своїй уяві. Якщо Ваша фантазія не дозволяє намалювати живу картинку або не можете уявити кухню в реальних розмірах – моделюйте за допомогою підручних засобів і предметів, намалюйте контури на підлозі, стінах. Походіть ще раз по салонах з кухнями – наживо відчуєте майбутню компоновку. На цьому етапі вимірювальна рулетка повинна бути Вашим постійним супутником.
4. Стиль. 
 Визначитеся зі стилем майбутньої кухні. Як правило, більшість операторів на сучасному ринку кухонь можуть запропонувати Вам різноманітність стилів і варіантів виконання фасадів.Після того, як ви визначилися з функціями кухні, часом приступити до вибору стилю і фасаду вашого кухонного гарнітуру, інших елементів кухонних меблів.  “Класичний” стиль меблів для кухні: фасади і обробка з натурального масиву дерева або матеріалів, що імітують дерево. Для цього стилю характерні елементи античної архітектури, солідність. У сучасному інтер’єрі класичний стиль може комбінуватися з іншими стилями, утворюючи нові чудові варіанти. Основні відтінки не яскраві, не “кричущі”: “вишня”, “дуб”, “груша”, “горіх”, білий, кремовий, слонова кістка. Малюнок на фасадах: арка, дуга, прямокутник. Характерний обсяг, пропорції, симетричність, точність. Такі меблі не варто вважати банальною, швидше позитивно “консервативної”. Вона завжди буде затребувана, тому що в ній закладено мудрість і досвід поколінь.  “Авангард” – стиль, протилежний класичному. Основну роль в інтер’єрі грає колір: ви можете змішувати, поєднувати, комбінувати які завгодно фарби, головне – не переступити межу між яскравістю і вульгарністю. Авангард створюється на контрастах. Кожна деталь повинна бути оригінальною. Авангард – це сміливий експеримент, при якому, незважаючи на, здавалося б, загальний хаос, все до місця.  Стиль “Хай-тек” припускає сучасність, елементи обстановки підкоряються функціональному призначенню. Конструкційна відкритість, включення в візуальний ряд труб, арматури, повітроводів, складне структурування простору, улюблені матеріали: метал, скло. Практично повна відсутність декору тут компенсується “роботою натуральної фактури”: грою світла на склі, блиском хромованих і металевих поверхонь, малюнком натуральної деревини. До цього “стандартного набору” додаються різноманітні сучасні синтетичні матеріали.  Крім того існують стилі: “Експресіонізм”, “Кітч (ф’южн)”, “Мінімалізм”, “Модерн”, “Ар деко”, “Вінтаж”, “Етнічні” стилі (африканський, індійський і т.д.), “Ампір “,” Кантрі “. Вибір за Вами.
   5. Матеріали.
  Мабуть, найважливішою складовою при виборі матеріалів для кухні є вибір матеріалу для виготовлення фасадів, так як вони найбільшою мірою визначають вид кухні, вартість кухонного гарнітура, схильні до найбільшої експлуатації (по цьому фактору конкурують хіба що зі стільницею). Фасади, тобто дверцята, роблять з різних матеріалів.Дерев’яні фасади – масив дерева (дуб, вільха, ясен, черешня і т.д.) – найкрасивіші, міцні, довговічні й надійні (за умови дотримання правильної технології їх виготовлення). Вони ж і найдорожчі. Кухні з такими фасадами мають шляхетний вигляд і тривалий термін служби. Вони надають будинку особливу чарівність і затишок. Натуральне дерево має неповторну теплу ауру.  Найбільш оптимальний варіант (ціна, якість, естетичність, надійність) – фасади з МДФ. Але і тут різноманітність по покриттю, товщині, конструкції. Фасади з МДФ володіють високою міцністю і вологостійкістю. Господинь порадує простота догляду за такий кухнею.Фасади з ДСП самі недорогі. Це можуть бути фасади зі звичайного плитного ламінованого ДСП, постформінгу, софтформінг.  Існують також і комбіновані фасади: рамка (обв’язка) – натуральне дерево, а внутрішня частина (фільонка) – МДФ (фарбована, шпонована), ДСП. Таке комбінування, що виключає застосування натурального дерева як фільонки, дозволяє знизити ціну на фасади, а значить і на кухню в цілому.При виборі кухні, або коли Ви будете оцінювати якість виготовлення, звертайте увагу на якість порізки деталей, в ідеалі не повинно бути відколів або їх кількість і величина повинні бути мінімальними. Краї кромки не повинні бути гострими, ну і, звичайно, кромка не повинна відставати.При виборі стільниці зверніть увагу на її товщину – вона повинна бути не менше 36 мм. Ця товщина забезпечує високу міцність, а якщо у вас буде вбудована плита, не буде проблем з її монтажем – варильна панель займе тільки товщину стільниці і не виступатиме. Для додаткового захисту від вологи виробники постачають стільниці різного виду: хтось фрезерований асфальтобетон канавку, хтось монтує спеціальну пластикову смужку
   Рекомендація – вологостійкі стільниці виготовлені в Італії на даний час є одним з найкращих варіантів. Важливий момент – стики панелей стільниці, без яких не вдається обійтися в кутовій кухні. Завдання – надійна герметизація стиків. Кращий спосіб: установка тонкої алюмінієвої стикувальної планки обов’язково на герметик.  Стільниці зі штучного каменю виготовляються із застосуванням вологостійкої фанери їх відрізняє висока міцність, стійкість до плямоутворенні, низька теплопровідність, що дозволяє штучному каменю залишатися теплим на дотик. Краса і елегантність штучного каменю здатні створити неповторну атмосферу чистоти, свіжості і порядку. Єдине “але”: штучний камінь все ж таки легко подряпати, а акрилові компоненти накладають деякі обмеження по температурі. Тому уважно вивчіть технічні характеристики і зіставте їх зі своїми потребами. У той же час, штучний камінь легко піддається шліфовці, так, що подряпини легко виправити навіть у домашніх умовах.  Зверніть увагу, з чого зроблені боковини і які направляючі для висувних ящиків. Залишитеся задоволені, якщо придбаєте кухню з механізмами австрійської фірми Blum. Blum, виробляє висувні ящики з гарантією 25 років, навіть якщо навантажити їх важкими каструлями або овочами (витримують 25 кг), а також самі надійні меблеві петлі, що витримують 40000 відкриттів без поломок і скрипів.
  6. Гроші. 
 Нова кухня, в будь-якому випадку, – дорога покупка. Кухню Ви купуєте надовго і знаходитесь на кухні багато, експлуатується вона інтенсивніше будь-яких інших меблів в умовах підвищених механічних, температурних і вологих навантажень. Тому, якщо Ви вже вирішили купувати кухню, то вже варто вчинити так, щоб не довелося платити двічі. Економити треба, але економити потрібно з розумом, ощадливо, виважено.  Розставте для себе в потрібній послідовності пріоритети, на чому економити і в якій мірі, а на чому не економити зовсім:в) зовнішній виглядб) надійність, довговічністьа) функціональність, зручність, місткість.
   7. Універсальне рішення.
Умови у всіх операторів ринку кухонних меблів різні. Зручно, коли в одній компанії можна отримати кухню «під ключ». У ці послуги будуть входити: консультація за матеріалами, індивідуальний дизайн-проект, виїзд конструктора-дизайнера на будинок (замір приміщення, уточнення проекту, підбір матеріалу і кольорової гами, поради з ремонту), комплектація вбудованою технікою, доставка, збірка-встановлення меблів та монтаж техніки, гарантійне та пост-гарантійне обслуговування. Таким чином, в одній компанії ви зможете вирішити всі проблеми, пов’язані з кухнею, заощадивши час і сили.Відкрите планування кухні  Дизайнери інтер’єрів прагнуть наповнити житловий простір повітрям і світлом і тому роблять його все більш відкритим. До того ж відкриті елементи: полиці, антресолі, тумби, шафки коштують дешевше, ніж ті ж елементи з розсувними фасадами, при цьому рекламні проспекти таких інтер’єрів виглядають вражаюче.Багато що говорить «за» модну тенденцію до «відкритості». Але в реальності відкрите планування кухні має і безліч недоліків:- Неможливість заховати що-небудь від стороннього погляду;- Необхідність мати достатньо недешеву посуд, інвентар;- Необхідність завжди ставити всі дрібниці на свої місця;- Площа поверхні відкритих полиць і всіх предметів на них значно перевищує площу поверхні фасадів у закритих модулях, а пил ніхто не скасовував;- Неможливість створювати необхідні для повсякденного життя запаси продуктів.Таким чином, відкрита кухня може дуже швидко втратити проектний лиск і стати просто неохайною.Як же бути, з одного боку є бажання зробити кухню стильною і модною, а з іншого – хочеться, щоб кухня була і функціональної і місткою і практичною?Оптимальний варіант – «неестетичні» предмети розміщувати за фасадами, а все що хочеться виставити як експозицію – на відкритих стелажах і полицях.Методи втілення?- Використання білого матового скла. Фасад – матове скло без оправи або в тонкій алюмінієвій рамці не порушує концепцію «повітря і світла», ефект відкритого простору, при цьому закривається посуд і ємності з продуктами.- Використання кухонних меблів із закритими нижніми тумбами і відкритими полицями, зонами нагорі. У цьому випадку потрібно особливо продумати зручність, призначення та місткість нижніх тумб, в яких буде зберігатися все, що необхідно для нормального функціонування кухні.- Використання контрастних колірних рішень для фасадів і корпусів, що допоможе полегшити навантажувальну ваговитість домінуючого кольору.Цей список далеко не повний, це тільки найочевидніші і універсальні рішення. Для кожного приміщення кухні потрібен індивідуальний підхід. 

Але озброївшись уявою, власним терпінням і, по можливості, допомогою дизайнера Ви зможете знайти своє правильне рішення, свою родзинку.Види планувань кухні. Кухня, перш за все, повинна бути функціональною і забезпечувати зручність при роботі. Тільки після цього можна «підігнати» естетичну сторону. З точки зору функціональності, вирішальне значення має конфігурація нижніх і верхніх шаф. І навпаки, для загального естетичного враження більш важлива частина, яка знаходиться на рівні очей – тобто, верхні шафи. Тому спочатку ми пропонуємо нижні шафи – тумби, а вже потім верхні – антресолі.  Часто обмежений простір не дає можливості Вашої кухні виконувати всі функції, які Ви від неї очікуєте. Тому вірним залишається твердження, що в простоті вся сила. Уникайте занадто багатьох горизонтальних ліній (перепадів рівнів). Декоративні скриньки, елементи й аксесуари для кухні використовуйте в розумних межах. Декорація тут виступає як «приправа». Щіпка збагатить сучасну кухню, надлишок ж може зіпсувати все враження від остаточного результату.  Найчастіше, планування кухонних меблів буває дуже прив’язана до планування квартири і самої кухні. Доводиться враховувати різні виступи стін, повітроводи, труби та інше. Іноді це буває непросто.Щоб спроектувати кухню зручну та комфортну, потрібно спочатку визначитися, для чого Вам потрібна кухня, як ви проводите там час. Як часто і як багато ви готуєте, чи берете гостей на кухні, велика чи є у вас сім’я, як багато продуктів купуєте і де вважаєте за краще їх зберігати.  Чим більше дизайнер кухонних меблів дізнається про Ваші потреби і бажання, тим краще він зможе врахувати їх при проектуванні. Тому так важливо добре підготуватися до розмови про проект. На правильно спроектованої кухні мінімізуються переміщення і економиться час.  
    Всі існуючі види планувань можна розділити на шість основних типів:
1. Лінійна кухня
2. Двохлінійна кухня
3. Г – подібна кухня
4. П – подібна кухня
5. Півострівна кухня
6. Острівна кухня 
 Лінійна кухняРозміщення меблів в одну лінію частіше за все пов’язане або з маленькими розмірами кухні, або з використанням просторого приміщення, коли в одній частині великої кімнати розташовується зона відпочинку, а інша призначена для приготування і прийому їжі.  ДвохлінійнаПодібне планування часто використовується у витягнутих кухнях. Проте вона незручна, якщо ваша кухня прохідна – ви постійно будете надаватися у кого-небудь на шляху. Плиту і мийку краще розташувати по одній стіні, а холодильник по іншій. Це більш безпечний варіант – ніхто не обпечеться, переносячи гарячий посуд з одного столу на інший. 
 Г-подібна кухняЦе найпоширеніший варіант – він підходить майже для будь-якого приміщення, навіть для невеликої або прохідної кухні. Якщо кухняу кругла і має великі розміри, то відстань між робочими центрами (мийкою, плитою, холодильником) стає занадто великим, тому ці центри потрібно розташувати ближче один до одного, залишивши між ними робочу поверхню. При такому плануванні на кухні знайдеться місце для зручної обідньої зони. 
 П – подібна кухняПовністю задіявши три стіни в кухні, ви отримаєте відмінне поле для діяльності. При цьому розмір кухні повинен бути досить великим – при стиснутих розмірах створюється незручність і тіснота. У кухні з такою плануванням звичайно буває багато місця для зберігання посуду і продуктів.  Півострівна кухняПівострівна кухня – це будь-який з варіантів планування кухні з додатковим випуском або робочої поверхні, або тумби з мийкою або плитою. Як правило, це виступ, що відокремлює кухню від їдальні. Він може використовуватися так само як барна стійка або сервірувальний стіл.  Острівна кухняЦе – кухня будь-якого планування з доповненням в центрі. Таке планування кухні підходить тільки для великого приміщення. Найбільш зручні розміри “острова” 1200х1200 мм.  У традиційному виконанні на середину кухні виноситься стіл з мийкою або плитою. Так само можна використовувати цей простір як робочу поверхню.  Раціональне планування кухніЯкщо елементи кухні розташовані не раціонально, то доводиться робити масу зайвих перехресних рухів, бігати від одного кінця кухні в інший. З одного боку це й непогано – в наше століття гіподинамії руху корисні для здоров’я. Але все ж кухня – не місце для спортивних рекордів, корисніше й ефективніше займатися фізичними вправами в місцях для цього призначених.Використовуючи раціональне планування кухні можна заощадити приблизно 35% часу та 55% зусильПерш за все, варто дотримувати послідовність зон на кухні відповідно до технології приготування їжі:1-2. Холодильник, зона зберігання продуктів;3. Чищення, миття продуктів, контейнер для відходів;4. Оброблення, нарізка продуктів, підготовка до теплової обробки;5. Теплова обробка продуктів.  Оптимальна внутрішня конфігурація і комплектація меблів для кухні дозволить розмістити всі за доступними місцях. Різноманітні полки, висувні ящики, сітки, кошики, карго, піддони, лотки – при їх правильному розташуванні можна ефективно використовувати до 90% обсягу внутрішнього простору меблевих модулів кухні.Висувні системи зручні ще й тим, що для того, щоб побачити і дістати необхідний Вам предмет кухонного начиння або продукт, потрібно лише невелике зусилля, щоб висунути ящик. На відміну від модулів з розпашними дверима – класичними тумбами, де, для того щоб дістати що-небудь із заднього ряду, потрібно повністю витягнути передній. Таким чином, Ви економите не тільки зусилля, час, а й нерви, а значить здоров’я.  Як можна, наприклад, використовувати тумбу, ширина якої 150-200 мм. Звичайна тумба тут абсолютно безглузда, а от якщо оснастити її висувним карго, то можна з успіхом розмістити там безліч необхідних на кухні дрібниць, в тому числі рослинна олія, оцет, спеції і т.д.Існують приховані системи висунення, що дозволяють максимально використовувати важкодоступні кути, ніші, порожнечі. Наприклад, система Magic Corner, яка встановлюється в кутову тумбу, за допомогою цього механізму можна використовувати кут, який без його застосування залишався б глухим.Зручно зберігати предмети побутової хімії під мийкою, що дозволяє висувна корзина.  Ще одна знахідка – система рейлінга. Це звичайна нікельований трубочка, прикріплена до стіни – кухонному фартух – зоні між антресолями і тумбами. За допомогою поличок, гачків, які навішуються на рейлинг, можна ефективно використовувати той простір кухні, яке без його застосування залишалося б марним. Що можна розмістити на рейлінги: рушники, посуд, паперові рушники, стретч – стрічку для продуктів, рулони з фольгою, підставки, ополоники, ножі, спеції та інші дрібниці, які повинні бути завжди під рукою.  
  Дуже зручний обробний, сервірувальний столик на направляючої (рейці) який можна переміщати з одного кінця в іншій кухні, а також зафіксувати у зручному положенні.  У вільних нішах можна влаштувати навісні шафи з розсувними дверцятами, навіть у відкритому вигляді вони не займають багато місця, так потрібного в маленькому приміщенні.  Вертикальна стійка (Pole – system) з полками на ній займає мало простору і при цьому дуже зручна.Кронштейни для кріплення СВЧ-печі на стіні звільняють робоче місце на стільниці кухні.Доречно буде розташувати на кухні, на консолі невеликий телевізор. 
    Зручність, комфорт і затишок кухні – це коли немає ніяких проблем з пошуком, доступністю і легкістю експлуатації того, що Вам необхідно. Вам буде приємно знаходитися на такій кухні, готувати їжу, приймати гостей, просто відпочивати.  Кухня – серце Вашого будинку  Ви, без сумніву, заслужили кухню Вашої мрії, кухню, яка відповідає Вашому смаку.


Коментарі